BiH, Vijesti

Deveti dan blokade deponije “Uborak”

Off 63
Foto: Sabina Buzaljko/BHRT

Stotinjak mještana sjevernih mostarskih naselja smještenih oko gradske deponije Uborak i dalje blokira dovoženje otpada na ovu lokaciju. Nakon jučerašnjeg maratonskog sastanka Grad Mostar je prihvatio praktično sve zahtjeve građana, osim precizno određenog datuma zatvaranja , javio je reporter BHRT-a Igor Božović.

No, bez datuma prosvjednici na Uborku nisu željeli prekinuti blokadu, sa mjesta događaja.

Na lokaciji su, kao i ranijih dana, raspoređeni policajci koji osiguravaju da nema kršenja javnog reda i mira, međutim, još nijedna osoba nije privedena.

Pogledajte priču novinarke BHRT-a Sabine Buzaljko.

Do ovog momenta još ne svjedočimo bilo kojoj od jučer najavljenih policijskih akcija, a mještani mjesnih zajednica Bijelo Polje i Vrapčići i dalje blokiraju istovar otpada na gradsku deponiju Uborak.

Nakon što je dio otpada jučer istovaren u Jablanici, nekoliko praznih kamiona upotrijebljeno je za uklanjanje komunalnog otpada s udarnih turističkih zona Mostara.

Podsjetimo, poslije jučerašnjeg maratonskog sastanka u Gradskoj vijećnici Mostara, Grad Mostar je pristao zatražiti novu lokaciju za regionalnu deponiju otpada od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, provoditi strožu kontrolu kako se ne bi ponovio incident s odlaganjem spornog mulja iz mostarskih prečistača te pronaći drugo rješenje za sanaciju otpada animalnog porijekla.

Time je praktično pristao na sve uslove nezadovoljnih građana, osim što nije dao konačan datum zatvaranja deponije Uborak, koja datira još iz ’60-ih godina prošloga stoljeća.

Kriza s odvozom smeća iz Mostara još traje, a građani urbanih zona su nezadovoljni zbog velikih hrpa smeća koje već deveti dan trunu na toplom i sparnom vremenu. Na ulazu u gradsku deponiju raspoređeni su i pripadnici Policijske uprave Mostar te više od stotinu mještana sjevernih mostarskih mjesnih zajednica.

Related Posts