fbpx
Vijesti

Demostranti zauzeli aerodrom u Hong Kongu

Off 24
Hong Kong demonstracije
Foto: AP

Demonstranti su se okupili na aerodromu u Hong Kongu na početku trodnevnog neodobrenog protesta. Aktivisti u crnoj odjeći sjeli su na pod u dolaznom hodniku i mašu transparentima da bi privukli pažnju međunarodnih posjetilaca.

Protesti u Hong Kongu traju sedmicama. Počeli su protivljenjem prijedlogu zakona o izručenju građana u ostali dio Kine, a prerasli su u demonstracije sa zahtjevom za većim slobodama.

Demonstranti planiraju da ostanu na aerodromu tokom vikenda. Oni mašu transparentima na različitim jezicima i dijele letke sa objašnjenjima o nedavnim protestima, prenio je BBC.

Vlasti su do sada tolerisale mirni skup na aerodromu, koji nije u većoj mjeri poremetio kretanje putnika. U ovom trenutku na licu mjesta nema policije.

Hong Kong ima slobodu medija i nezavisno pravosuđe u skladu sa okvirom “jedna zemlja, dva sistema”, a aktivisti strahuju da se ta prava umanjuju.

Oni pozivaju na provođenje nezavisne istrage o policijskoj brutalnosti tokom protesta, potpuno povlačenje kontroverznog prijedloga zakona o izručenju i traže ostavku lidera administracije Hong Konga Keri Lam.

Izvor: Srna

Related Posts