fbpx
BiH, Vijesti

Deminirana lokacija sa koje se Bihać napaja pitkom vodom

Off 20
Demineri kod Bihaća očistili oko 124.000 m2
Demineri kod Bihaća očistili oko 124.000 m2 (FUCZ)

Demineri Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) očistili su 123.898 metara kvadratnih sumnjive površine na lokaciji Aerodrom Željava-Baljevac, iznad rijeke Klokot koja napaja Bihać pitkom vodom.

Pronađene su dvije mine (PROM 1) i dva NUS-a (ručna bomba M-75 i kumulativna raketa M 80), čije je uništavanje obavio tim FUCZ za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) “Bihać A”.

Deminirana lokacija se nalazi iznad rijeke Klokot koja napaja grad Bihać pitkom vodom i od izuzetnog je značaja za stanovnike navedenog područja. Lokacija je i u neposrednoj blizini državne granice sa Hrvatskom, a tu je i bivši aerodrom Željava koji predstavlja historijsku vrijednost za građane Krajine, Bosne i Hercegovine, ali i šire. Uz to, ovo područje pogodno je i za razvoj poljoprivrede i stočarstva.

Uklanjanjem minske opasnosti sa predmetne lokacije prošireno je sigurno okruženje za brojne posjetioce i lokalno stanovništvo.

Zadatak su obavili deminerski timovi FUCZ “Bihać B” i “Livno B”, Mašinski tim sa mašinom za deminiranje PT 300 i POEK tim, saopšteno je iz FUCZ.

Izvor: FENA, FUCZ

Related Posts