fbpx
Svijet, Vijesti

Delegacije SAD-a i Rusije na sastanku o ograničavanju nuklearnog naoružanja

Off 66
Foto: Xinhua/Arhiv

Predstavnici Sjedinjenih Država i Rusije sastat će se danas u Ženevi kako bi razmotrili koncept novog sporazuma o ograničavanju nuklearnog naoružanja, a koji bi moglo uključiti i Kinu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je da bi volio vidjeti dogovor o kontroli naoružanja “nove generacije” s Rusijom i Kinom kojim bi se obuhvatile sve vrste nuklearnog oružja, prenosi Reuters.

O tome je razgovarao pojedinačno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na summitu G20 u Osaki prošlog mjeseca.

Kina nije strana u sporazumima o nuklearnom naoružanju između Sjedinjenih Država i Rusije i nejasno je kako će Peking biti uključen  u razgovore, kazali su dužnosnici koji su razgovarali s novinarima pod uvjetom anonimnosti.

“Dobar sastanak bio bi neka veća jasnoća o tome gdje Rusi vide stvari s Kinezima”, rekao je jedan dužnosnik.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova ponovilo je Peking nije zainteresirana za pridruživanje takvim razgovorima.

“Trenutno ne možemo vidjeti preduvjete ili osnovu za sudjelovanje Kine u tim pregovorima između Sjedinjenih Država i Rusije”, izjavio je glasnogovornik ministarstva Geng Shuang novinarima u Pekingu.

Zamjenik američkog državnog sekretara John Sullivan predvodit će delegaciju, koja će uključivati ​​Tima Morrisona, visokog pomoćnika u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, te predstavnike Pentagona i Agencije za nacionalnu sigurnost, rekao je.

Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergei Ryabkov vodit će rusku delegaciju, kazali su američki dužnosnici.

Odnosi između Sjedinjenih Država i Rusije godinama su zategnuti, a pogoršani su nakon što je Rusija 2014. anektirala  Krim iz Ukrajine i podržala sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u sirijskom ratu.

Izvor: FENA

 

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže