fbpx
Film

Danas počinje 76. Međunarodni filmski festival u Veneciji

Off 76

U Veneciji večeras počinje 76. Međunarodni filmski festival – Mostra na kojem će se do 7. septembra 20 ostvarenja takmičiti za glavnu nagradu, Zlatnog lava.

Ovogodišnji festival otvoriće ostvarenje “The Truth” (Istina) japanskog reditelja Kore-eda Hirokazua, u kojem glume Ketrin Denev i Žilijet Binoš.

“Mnogi filmovi ove godine bave se temom statusa žena u svijetu. Čak i kada su reditelji muškarci, ostvarenja otkrivaju novu senzibilnost i predstavljaju dokaz da su kontroverze posljednjih godina obilježile našu kulturu”, izjavio je nedavno direktor Mostre Alberto Barbera, predstavljajući u Rimu zvaničnu selekciju.

Kao i svake godine, američke zvijezde i velike holivudske produkcije biće na Mostri, koja je postala nezaobilazno mjesto za filmove koji kasnije žele da se takmiče za prestižni Oskar.

Bred Pit će predstaviti naučno-fantastični film “Ada Astra” američkog reditelja Džejmsa Greja. Slavni Robert de Niro će biti na Mostri sa filmom “Džoker” (Joker) reditelja Toda Filipsa, koji istražuje korijene čuvenog protivnika Betmena. U tom filmu glumi Joakin Finiks.

Treći američki sineasta u Veneciji će biti Stiven Soderberg sa ostvarenjem “The Laundromat”, trilerom o aferi panamskih dokumenata, sa Antonijom Banderasom, Gerijem Oldmanom i Meril Strip u glavnim ulogama.

Francusku će predstavljati Olivije Asaja sa filmom “Wasp Network” i Rober Gedigijan sa ostvarenjem “Gloria Mundi”.

Slavni Roman Polanski će biti u trci za Zlatnog lava sa filmom “J’accuse” (Optužujem) dramom inspiranom aferom Drajfus.

Skarlet Johanson će predstaviti film “Marriage Story”, Džoni Dep “Waiting for the Barbarians”, a rok zvijezda Mik Džeger “The Burnt Orange Heresy”. Film sa Džegerom će biti prikazan posljednjeg dana festivala, 7. septembra.

Zlatni lav za životno djelo biće uručen španskom reditelju Pedru Almodovaru.

Predsjednik žirija ove godine je argentinska rediteljka Lukresija Martel.

Mostra je pored filmskog festivala u Kanu i Berlinu jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

Festival je kao dio Bijenala u Veneciji ustanovio grof Đuzepe Volpi 1932. godine. Od 1932. do 1942. godine glavna festivalska nagrada Zlatni lav, nosila je ime Kup Musolini, po tadašnjem italijanskom premijeru Benitu Musoliniju. Nagrada je potom dobila ime Zlatni lav 1949. godine, a prvo priznanje pripalo je francuskom filmu “Manon”.

Izvor: Beta

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže