fbpx
Vijesti

Danas je Svjetski dan vida

Off 99
Danas se obilježava Svjetski dan vida, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti očuvanja dobrog vida, prevenciji i pravovremenoj korekciji eventualnih problema sa vidom.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 80 odsto svih oštećenja vida moguće je spriječiti ili izliječiti, a strategije prevencije oštećenja vida i sljepoće među najjeftinijim su ulaganjima u zdravstvenoj zaštiti.

Ovo je peta godina primjene akcijskog plana Svjetske zdravstvene organizacije koji se odnosi na prevenciju sljepoće i oštećenja vida pod nazivom “Briga o očima svugdje” (Eye Care Everywhere).

Svjetska zdravstvena organizacija teži ka rješenjima kako bi omogućila da svi svuda u svijetu imaju pristup zaštiti zdravlja očiju.

Jedan od načina ranog otkrivanja poremećaja vida kod djece je skrining za rano otkrivanje poremećaja vida.

Svjetski dan vida obilježen u ZDK: Skriningom do ranog otkrivanja i spriječavanja oštećenja vida

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica provodi skrining vida kod svih učenika prvog razreda u svim osnovnim školama u svih 12 opština na području ZDK svake godine.

Tokom prethodne godine pregledano je 3.347 učenika prvih razreda u 61 centralnoj i 125 područnih osnovnih škola, a od tog broja, kod 227 (6,8 posto) učenika utvrđen je problem sa vidom, te su upućeni na dalju dijagnostičku obradu.

Ove godine, Služba sprovodi besplatni dobrovoljni pregled vida za učenike i nastavno i drugo osoblje u svim srednjim školama u ZDK. Pregledi se provode u prostorijama srednjih škola u trajanju od dva sata u dogovoru sa osobljem škole.

Cilj ovakvog načina sprovođenja pregleda vida je ukazati na značaj prevencije bolesti organa za vid uz podjelu zdravstveno-odgojnih plakata.

Problemi sa vidom mogu se pojaviti bilo kad, bez obzira na godine i socijalni status, a više od polovine ljudi na svijetu ima neko oštećenje vida.

Slabovidnost (ambliopija) je smanjena vidna oštrina u jednom ili oba oka koja nastaje tokom procesa ranog razvoja vida. Stoga, liječenje slabovidnosti može biti uspješno jedino ako se započne u ranom periodu života djeteta.

Zbog nepoduzimanja mjera liječenja slabovidnosti mogu se pojaviti psihološke smetnje, ograničava se izbor zanimanja, mijenja se ponašanje i uspjeh u školi, dolazi do gubitka pažnje ili manje zainteresovanosti za određene zadatke, te na taj način ograničava dijete u postizanju očekivanog uspjeha.

Jednu od ranijih kampanja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica podržali su fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine Edin Džeko, Miralem Pjanić i Asmir Begović. Oni su se pojavili u spotu čiji je producent INZ, a koji mališanima ukazuje da “gdje drugi vide slabost, oni vide hrabrost”, u nošenju naočala i kontroli i zaštiti svog vida.

Svjetski dan vida obilježava se drugog četvrtka u oktobru, svake godine.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže