BiH, Vijesti

Danas je Ramazanski bajram

Off 945
Ilustracija

Muslimani u BiH i širom svijeta danas slave Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika kojim se obilježava kraj mjeseca ramazana, odnosno posta.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović na centralnoj bajramskoj svečanosti u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu poželio je muslimanima širom zemlje da im Bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra. Izvještava naša novinarka Minja Erić.

“Poštujmo svačije uvjerenje. Ne sudimo nikome dok ga ne upoznamo i ne stavimo se u njegov položaj. Naša je obaveza da budemo pravični prema ljudima, a posebno prema sljedbenicima knjige Kur’ana”, rekao je Kavazović.

Istaknuo je da svim ljudima treba mir, ljubavi i poštovanja i da se ljudi trebaju voljeti, popravljati i odgajati.

“Strpiti se i praštati ljudima mudrost je života. Vjera je kao biljka, ima sjemenku koja klija, stablo koje se razvija i plod koji zri. Zato s njom moramo pažljivo postupati i vjeri je potrebno vrijeme da se ugnjezdi u našoj duši, da je preobrati i potakne na dobro”, naveo je Kavazović.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, izrazio je uvjerenje da će uvijek biti mlada i prkosna te otvorena za život u svojoj različitosti.

“Kao što su se naši sinovi i kćeri borili za Bosnu, tako i mi danas ne smijemo dopustiti da nastave s njenim trovanjem i ogađivanjem isti oni dušmani što su kidisali na nju. Probudimo se. Iznađimo u sebi snagu i učinimo ovu prelijepu zemlju našim lijepim prebivalištem”, naveo je Kavazović, smatajući da smo “dosta šutjeli i trpjeli, podnosili nepravdu pa i poniženja, ne bi li se drugi urazumili”.

Zato je, kako tvrdi, vrijeme da jedni druge prihvatimo kao građane i priznamo vlastite greške.

Foto: Fena

Bajram je posebno čestitao prognanim, bolesnim i nemoćnim, kao i “braći u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, te muslimanima u bošnjačkoj dijaspori, ali i svim muslimanima u svijetu”.

“Sutra je Dan šehida, oni očekuju naš zijaret. Pokažimo koliko im dugujemo posjetom njihovog mezara i učenjem Fatihe. Svim muslimanima u Bosni i Hercegovini želim blagoslovljene dana Bajrama”, kazao je Kavazović.


Pripreme za obilježavanje Ramazanskog bajrama počinju nakon posljednje mubarek noći Lejletul-kadra, kada se čiste kuće i avlije, pripremaju  bajramske poslastice, a ukućanima, posebno djeci, pripremaju se bajramluci, odnosno prigodni pokloni. Svi se raduju bajramu, a posebno djeca bajram-banci.

Također, bajram je prilika da se obiđe familija, komšije i u duhu tradicije muslimana je da se bajram čestita naročito onima koji nemaju nikog, jetimima, bolesnima…

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, prvi dan Ramazanskog bajrama je u utorak, 4. juna, 2019/1440. hidžretske godine. Ramazanski bajram obilježava se tri dana, a drugi dan je Dan šehida. Obilaze se šehidska mezarja, a na mezarju Kovači će brojne delegacije  proučiti Fatihu, Jasin i dovu.

Related Posts