BiH, Okoliš, Vijesti

Ekološka akcija “Most”

Off 53
Foto: Anadolija

Ronioci, izviđači, spasilačke službe i volonteri iz regije u Mostaru provode veliku ekološku akciju “Most” u kojoj čiste korita i obale rijeka Neretve i Radobolje, te područja oko Starog mosta, kula i stare gradske jezgre, javlja Anadolija.

Akacija čišćenja provodi se na području od Carinskog mosta do mosta Hasana Brkića u organizaciji Ronilačkog kluba Neretva, kojem je organiziranje ove akcije postalo tradicija.

Predsjednik ronilačkog kluba Neretva Miro Dušić ističe kako je ova akcija iznimno značajna, što svake godine pokazuje i veliki odaziv prijatelja i sudionika koji ih podržavaju dolaskom iz čitave regije.

“Čistimo korita rijeke Neretve i Radobolje, Stari most, Stari grad. I ove godine imamo odaziv prijateljskih klubova, te izviđača, a došli su nam čak i gosti iz Novog Sada”, rekao je Dušić.

Ističe kako je malo veći vodostaj Neretve, pa su molili elektroprivredna društva da se taj vodostaj smanji kako bi se čišćenje provelo što kvalitetnije.

Govoreći o značaju akcije čišćenja i buđenja svijesti kod građana o očuvanju okoliša, Dušić je naveo da je stanje Neretve daleko bolje nego što je to bivalo ranijih godina.

Foto: Anadolija


Vladimir Bjelica iz ronilačkog kluba Novi Sad kaže da je s radošću došao podržati akciju prijatelja iz Mostara.

“Prvi sam put u Mostaru i drago mi je zaista da sam došao, te se nadam se da ćemo opet dolaziti”, rekao je Bjelica.

Ocijenio je veoma značajnim što Neretva ima kolektore kao rijeke u brojnim zemljama Evropske unije, što nije slučaj s Dunavom u dijelu koji protiče kroz Srbiju, te u njega direktno odlaze otpadne vode i fekalije.

Održavanje tradicionalne ekološke akcije “Most” provodi se u organizaciji Ronilačkog kluba Neretva, a suorganizatori akcije su Kajakaški klub Neretva, Alpinističko-sportsko penjački klub Neretva i Vijeće mladih Grada Mostara.

Tokom dana se očekuje i dodatni veliki odziv prijateljskih ronilačkih klubova iz cijele regije, kao i spasilačkih službi, odreda izviđača, udruženja građana i volontera.

Related Posts