BiH, Vijesti

‘Dan bijelih traka’ – sjećanje na stradanje stanovnika Prijedora

Off 242
Foto: Vladimir Šušak/BHRT

Danas se u Bosni i Hercegovini, ali i van naše zemlje, obilježava Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine kada su vlasti grada Prijedora stanovnicima nesrpske nacionalnosti naredile da oko ruke nose bijele trake i da na prozore svojih kuća vješaju bijele zastave. Cijeli svijet danas se prisjeća 3.176 ubijenih Prijedorčana, među kojima je i 102 djece. U Prijedoru je naš reporter Vladimir Šušak.

Građanima srpske nacionalnosti istovremeno je, putem lokalne radio-stanice, upućivan poziv da se pridruže ‘svojoj vojsci i policiji u potrazi za ekstermistima’.

“Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosiće teške posljedice”, zaprijećeno je u toj poruci.

Tog dana je i zvanično počela kampanja sistematskog vršenja zločina, u kojoj su provedene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori. Konačan ishod bilo je protjerivanje više od 90 posto Bošnjaka i Hrvata sa područja opštine Prijedor, te ubistvo 3.176 osoba iz tog kraja, među njima i 102 djeteta.

Kroz koncentracione logore Omarska, Trnopolje i Keraterm prošle su desetine hiljada ljudi nad kojima su vršene masovne egzekucije, silovanja i razni drugi oblici tortura, koji će u Haškom tribunalu biti presuđeni kao zločini protiv čovječnosti.

Udruženja preživjelih žrtava 2012. godine pokrenula su kampanju Dan bijelih traka kao globalni poziv na solidarnost sa žrtvama masovnih zločina u ovom kraju, ali i širom svijeta, kojima se uskraćuje pravo na sjećanje.

 

Related Posts