fbpx
BiH, Vijesti

Crnadak/Soini: Postići dogovor o delegaciji BiH za Vijeće Evrope

Off 19

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je u Helsinkiju kako se nada da će narednih dana biti postignut dogovor o delegaciji za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope i da će Bosni i Hercegovini biti omogućeno učešće na junskom zasjedanju.

Crnadak je tokom razgovora s ministrom vanjskih poslova Finske Timom Soinijem izrazio žaljenje što Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nije na vrijeme imenovala delegaciju za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Približavanje EU – prioritet vanjske politike

U saopštenju se navodi da je Crnadak od Soinija, čija zemlja predsjedava Vijećem Evrope, a uskoro preuzima predsjedavanje Vijećem Evropske unije, zatražio da još jednom bude razmotrena mogućnost učešća bh. delegacije, budući da se u junu bira novi generalni sekretar Vijeća Evrope, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava.

Na sastanku održanom uoči zasjedanja Komiteta ministara Vijeća Evrope ponovljeno je da je približavanje Evropskoj uniji glavni prioritet vanjske politike Bosne i Hercegovine, što je opredjeljenje svih nadležnih u zemlji, te da je evropska perspektiva Bosne i Hercegovine i regiona najbolji način za ostvarivanje trajne stabilnosti zapadnog Balkana.

Soini je rekao da će proširenje biti važna tema predsjedavanja Finske Vijećem Evropske unije koje počinje 1. jula, te izrazio podršku Finske za dobijanje kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopštenju.

Crnadak će danas učestvovati na posebnoj ceremoniji obilježavanja 70 godina postojanja Vijeća Evrope i na neformalnoj večeri čiji je domaćin Soini.

Related Posts