fbpx
BiH, Vijesti

Crnadak: Savjet ministara BiH mora da radi bez blokada

Off 41

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra da u radu aktuelnog Savjeta ministara BiH ne može biti blokada i zbog međunarodnih, ali i obaveza prema građanima.

Crnadak je na konferenciji za novinare u Banjaluci ustvrdio da su se u Savjetu ministara usaglasili da ta institucija mora normalno da radi. Novu sjednicu su zakazali za 10. juni, a smatra da aktuelni savjet ministara mora i po zakonu i Ustavu raditi do izbora novog.

“Nije dobro da ovaj saziv Savjeta ministara bude uvučen u frustrirajuće razgovore o vlasti koje su počele tri partije”, ustvrdio je on i pozvao da se vlast formira što prije.

Bilo bi, smatra, korektno da te tri partije saopšte javnosti do kada će završiti posao oko formiranja vlasti.

Ocijenio je i da je u granicama očekivanog mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Najvažnije je, navodi, da potvrđuju otvorena vrata za BiH.

Volio bi, kaže, da su mišljenje i preporuke koje su navedene bile direktnije i, kako kaže, oštrije prema najvećim nedostacima u BiH.

Prva preporuka traži primjenu ranijih stavova OEBS-a u vezi s izbornim procesom te da građani mogu, kazao je Crnadak, mirno i bez ucjena birati političare koji će ih voditi u narednom periodu i očekuje da i međunarodni predstavnici u BiH jasnije iskažu svoj stav da BiH što prije prihvati evropske kriterijume.

“Mislim da je vrlo važno što je vladavina prava dobila veliki prostor u izvještaju”, kazao je Crnadak i dodao da je ohrabrujuće što se u kontekstu reforme Ustavnog suda precizno spominje i uloga stranih sudija, koji moraju napustiti tu pravosudnu instituciju prije nego što BiH bude član EU.

Nije siguran da će BiH, s ovakvom političkom klimom, dobiti pozitivno mišljenje za kandidatski status u ovoj godini.

Related Posts