fbpx
BiH

Crnadak: BiH nastavlja pružati podršku Globalnoj koaliciji za borbu protiv ISIL-a

Off 94
Uprkos brojnim unutrašnjim političkim razlikama, u Bosni i Hercegovini postoji čvrst konsenzus u vezi učešća u borbi protiv međunarodnog terorizma i takozvane Islamske države, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Učestvujući na na Sastanku ministara vanjskih poslova Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, koji je održan u Vašingtonu, Crnadak je istakao da će BiH nastaviti aktivno doprinositi i pružati podršku Koaliciji, s ciljem oporavka od štete koju je nanio ISIL.

On je podsjetio na konkretne korake koje je BiH preduzela u ovoj oblasti, kao što je donacija streljiva iračkoj vladi za jačanje sposobnosti iračkih snaga za borbu protiv ISIL-a, zatim odluka Predsjedništva BiH o doniranju finansijskih sredstva za podršku avganistanskim nacionalnim i bezbjednosnim snagama (ANDSF) za period 2020-2024. i usvajanje Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2015 – 2020.

Crnadak je prisustvovao sastanku na poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Majkla Pompea.

Na sastanku se diskutovalo o sljedećoj fazi aktivnosti Koalicije koja će biti fokusirana na zaštitu od ponovnih upada ISIL-a u Irak i Siriju i to kroz pomoć u stabilizaciji i kontroli bezbjednosti u ovim državama, saopšteno je iz MVP BiH.

Related Posts