fbpx
BiH, Vijesti, Životni stil

Cazin: Pripremljena „Krajiška trahana za Ginisa“

Off 97

U Cazinu je pripremljena krajiška trahana za Ginisovu knjigu rekorda. Trahana je pripremljena u šerpi zapremine 4.000 litara, a procjenjuje se da ima 8.000 porcija.

Trahana se počela pripremati od ranog jutra,  a njeno posluživanje je počelo u 15.00 časova u centru  Čarsije na Žitarnici.

Nakon što se prebroje sve porcije koje su poslužene građanima, biće poslati podaci za Ginisovu knjigu rekorda.

Veća količina trahane nikad do sada nije poslužena.

Ovaj događaj je i humanitarnog karaktera, jer će dio pripremljene trahane biti odnesen na Vučjak, kako bi se poslužila i migrantima.

Takođe, osim trahane, spremljeni  su i palačinci koji će se prodavati po simboličnoj cijeni, a prikupljeni novac će biti doniran Ugostiteljskoj školi u Cazinu, odnosno njihovom kabinetu za kuvanje.

Riječ je o projektu koji se realizuje u saradnji sa Udruženjem kuvara Bosne i Hercegovine, a u okviru obilježavanja Dana Grada Cazina.

Treba napomenuti da se radi o pravoj domaćoj trahani koju su samo za ovu priliku rastirale i sušile vrijedne domaćice iz KUD-a „Stijena“, a uz vrhunskog kuvara i predsjednika Udruženja kuhara BiH Nermina Hadžića, spremali su je domaći majstori kuhinje Suad Puškar-Toro i Suljo Čaušević.

Detalje donosi reporterka BHRT-a Larisa Omerčić.

Izvor: BHRT

Related Posts