fbpx
EU

Bruxelles: Lideri EU o migracijama, sigurnosti i reformama

Off 47
Lideri Evropske unije (EU) raspravljat će danas u Briselu (Bruxelles) o izazovima migracije, temama iz domena unutrašnje sigurnosti i reformama u njihovom valutnom bloku.

Poseban značaj imaju migracije, pošto bi ova tema mogla da donese dodatnu popularnost euroskeptičnim populističkim strankama, uoči izbora za Evropski parlament naredne godine.

Lideri Evropske unije uglavnom su složni kada je riječ o unutrašnjim reformama sistema azila, a sada pokušavaju da se usaglase o pružanju veće pomoći državama na sjeveru Afrike kako bi im pomogli u suzbijanju priliva migranata.

To podrazumijeva i pojačanu saradnju sa Libijom na dobrovoljnom povratku migranata i intenziviranju obuke libijske obalne straže.

Očekuje se da austrijski kancelar Sebastian Kurz, čija zemlja drži rotirajuću poziciju predsjedavajuće Evropske unije, danas dodatno zakomplikuje rješenje spora oko obavezne sheme “distribucije” migranata unutar Evropske unije.

Kurz je kasno sinoć izjavio da će predložiti usvajanje “obavezujuće solidarnosti” za države koje odbijaju da prime izbjeglice, što znači da bi morale iznaći alternativne opcije za njihov smještaj.

Lideri Evropske unije također su zabrinuti sigurnosnim prijetnjama uoči izbora, posebno mogućnošću uplitanja Rusije i drugih aktera.

Očekuje se da oni na današnjem samitu predlože nekoliko mjera protiv on-line širenja dezinformacija. Bit će riječi i o reformama 19-člane eurozone, kako bi postala otpornija na finansijske krize.

Lideri su se u junu usuglasili da prošire fond pomoći Evropske unije, da stvore bankovnu uniju koja bi spriječila širenje nesolventnih banaka i oko uspostave budžeta eurozone.

Razgovori bi se također mogli dotaći italijanskog budžetskog plana za 2019. godinu, koijim bi Rim prekršio budžetska pravila Evropske unije, prenosi dpa.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže