Svijet, Vijesti

Britanska kraljica i svjetski lideri obilježili 75. godišnjicu Dana “D”

Off 44
Foto: Sky News

Povodom 75. godišnjice Dana “D” u Portsmutu je održana komemoracija, na kojoj je britanska kraljica Elizabeta Druga zajedno sa svjetskim liderima, uključijući predsjednika SAD-a Donalda Trampa (Trump) i njemačku kancelarku Angelu Merkel, odala počast veteranima iskrcavanja u Normandiji.

Kraljica, princ Čarls, predsjednici i premijeri ustali su kako bi aplaudirali veteranima i njihovim kaputima koji su ukrašeni odlikovanjima, dok su stajali na velikoj pozornici pored počasne garde, nakon što je prikazan film o iskrcavanju u Normandiji.

“Ratna generacija – moja generacija – otporna je i zadovoljstvo mi je da budem sa vama danas u Portsmutu. Herojstvo, hrabrost i žrtva onih koji su izgubili živote u Drugom svjetskom ratu nikada neće biti zaboravljeni”, izjavila je kraljica Velike Britanije.

Elizabeta Druga zahvalila je veteranima u ime Velike Britanije i cijelog svijeta.

Ceremoniji su prisustvovali i britanska premijerka Tereza Mej, predsjednik Francuske Emanuel Makron, kanadski premijer Džastin Trudo, premijer Australije Skot Morison, kao i lideri i viši zvaničnici iz još deset zemalja.

Više od 150.000 savezničnih vojnika krenulo je 6. juna 1944. godine iz Portsmuta na put prema Normandiji, gdje je izvršen napad iz vazduha, sa mora i kopna, koji je na kraju vodio ka oslobođenju zapadne Evrope od nacističkog režima.

Oko 300 veterana koji su učestvovali u iskrcavanju, u istoriji poznatom kao Dan D, večeras će ploviti od Portsmuta preko Lamanša, a pratiće ih plovila Britanske kraljevske mornarice i borbeni avion iz Drugog svjetskog rata.

U Normandiji će biti odrađena simulacija slijetanja, u kojoj će učestvovati britanske vazduhoplovne snage, padobranci francuske vojske i veterani Drugog svjetskog rata.

Related Posts