fbpx
BiH, EU, Vijesti

Brisel: EK će pružiti dodatnu pomoć BiH u rješavanju migrantske krize

Off 245
Foto: BHRT

Evropska komisija izrazila je zabrinutost zbog loše migrantske situacije u Bosni i Hercegovini. Spremni su pružiti dodatnu finansijsku i tehničku pomoć u rješavanju krize, ali očekuju i da će naša zemlja što prije dodatno ojačati interne kapacitete.

Formiranje novih prihvatnih centara jedan je od ključnih zahtjeva predstavnika Evropske unije nakon sastanka s bh. delegacijom u Briselu.

Bez obzira na spremnost Evropske unije da pomogne Bosni i Hercegovini, pojedini predstavnici stranaka tvrde da naša zemlja neće biti baza za smještaj migranata.

Opširnije u prilogu reporterke BHRT-a Amele Pokvić.


Bh. delegacija je od evropskih zvaničnika zatražila da se ojača uloga Bosne i Hercegovine u mehanizmu za upravljanje migracijama.

Predstavnici Unsko-sanskog kantona (USK), na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem i ministrom unutrašnjih poslova Nerminom Kljajićem, upozorili su da je ovaj kanton najviše pogođen migrantskom situacijom i apelovali da se u najkraćem roku počne sa izgradnjom centara za migrante i u drugim dijelovima BiH, kako bi problem zbrinjavanja migranata bio riješen do zime.

Oni su još jednom pozvali državne institucije da hitno reaguju i rasterete USK od novog migrantskog vala kontrolom i jačanjem istočne granice BiH.

Lokacija Vučjak je, kako kažu, neprihvatljiva kao dugoročno rješenje podsjećajući da je na tom području ranije bila deponija.

Foto: BHRT


Bh. delegacija je, između ostalog, od Evropske komisije zatražila da institucije BiH upravljaju novcem koji Evropska Unija šalje za pomoć migrantima, a na sastanku je razmotreno i pitanje na koji način je do sada utrošeno 13 miliona eura, namijenjenih za rješavanje migrantske krize.

Evropska komisija je izrazila svoju spremnost za pružanje dodatne finansijske i tehničke pomoći Bosni i Hercegovini, te izrazila svoja očekivanja da će BiH što prije dodatno ojačati interne koordinacijske kapacitete. Također je zaključeno da je od suštinskog značaja jačanje saradnje međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH sa vlastima u BiH kako bi se migranti tretirali u skladu sa međunarodnim pravom. Nadalje dogovoreno je da će se naredni sastanak održati u Sarajevu početkom septembra 2019. godine, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Izvor: BHRT

Related Posts