BiH, Vijesti

“BreatheLife” – kampanja za čistiji zrak u Kantonu Sarajevo

Off 51

Danas počinje kampanja “BreatheLife”(„Udahni život“) , čiji je cilj podizanje svijesti o neophodnosti uvođenja mjera za čistiji zrak u Kantonu Sarajevo.

Kanton Sarajevo postao je dio “BreatheLife” globalne kampanje za čist zrak prošlog oktobra, prihvaćanjem poziva Sekretarijata Koalicije za klimu i čist zrak. Na taj način Sarajevo se pridružilo ostalim gradovima koji prepoznaju zagađenje zraka kao jedan od najvećih zdravstvenih i ekoloških rizika na svijetu, kao i potrebu za implementacijom djelotvornih aktivnosti za poboljšanje kvalitete zdravlja i okoliša.

Zbog dugotrajnih problema koje Kanton Sarajevo ima sa zagađenjem zraka u zimskom periodu, uslijed zagrijavanja poslovnih i stambenih objekata i njegove geografske pozicije sa specifičnim meteorološkim pojavama temperaturnih inverzija, bilo je potrebno pojačati aktivnosti na zaštiti ambijentalnog kvaliteta zraka

Prepoznajući potrebu za djelovanjem, mobilisanjem gradova i pojedinaca kako bi zaštitili zdravlje živih bića i planetu od efekata zagađenja zraka, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Program Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP) i Koalicija za klimu i čist zrak (CCAC), udružili su snage i započeli novu inicijativu za podizanje svijesti – “BreatheLife” kampanju.

Zagađenje zraka godišnje ugrožava živote 6,5 miliona ljudi i pogoršava klimatske promjene. Ovaj problem je u stalnom porastu, zbog čega je ugroženo i zdravlje ljudi. Najgore efekte osjeća urbana populacija širom svijeta.

Zagađenje zraka je najveći svjetski zdravstveni rizik za okoliš i među najvećim svjetskim zdravstvenim rizicima – usporediv sa “tradicionalnim” zdravstvenim rizicima poput pušenja, visokog holesterola i gojaznosti.

Related Posts