fbpx
BiH

BPK: Uposleni u srednjem obrazovanju i dalje u štrajku upozorenja

Off 42
Eldin Isanović, foto: Fena
Članovi Kantonalnog sindikata uposlenih u srednjem obrazovanju Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i dalje svakodnevno održavaju štrajk upozorenja u trajanju od jednog školskog sata, potvrdio Feni Eldin Isanović, predsjednik KO Sindikata uposlenih u srednjem obrazovanju BPK-a.

On je podsjetio da je štrajk upozorenja počeo 2. oktobra, zbog neusvajanja Instrukcije o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata od strane Vlade BPK-a.

“Od početka štrajka upozorenja do danas nema nikakvih pomaka. Imali smo određene razgovore s resorim ministrom i premijerom, i dobili obećanje da će Instrukcija biti razmatrana na prvoj narednoj sjednici Vlade BPK koja bi se, po našim saznanjima, trebala održati sutra”, kazao je Isanović.

Naglasio je da od toga da li će ona biti usvojena, zavise naredni koraci sindikata.

“S obzirom na to da je instrukcija usaglašena između ministarstva obrazovanja i sindikata, mislim da njeno usvajanje neće biti sporno. Mi smo tražili da njena primjena počne od 1. novembra, međutim u vladi tvrde da nema budžetskih sredstava. O tome smo spremni razgovarati, ali bitno je da se instrukcija o platnim razredima i koeficijentima konačno usvoji i da se ispoštuje ono što je potpisano kolektivnim ugovorom”, istakao je predsjednik KO Sindikata srednjeg obrazovanja BPK Goražde.

Related Posts