BiH, Vijesti

Bošku Deviću deset godina zatvora za zločin u Ključu

Off 53
Foto: Arhiv
Sud Bosne i Hercegovine osudio je Boška Devića na deset godina zatvora za zločin protiv čovječnosti na području Ključa 1992. godine.

On je proglašen krivim za učešće u ubistvu četiri osobe bošnjačke nacionalnosti u selu Gornji Kamičak 11. augusta 1992. godine.

Sudsko vijeće je, nakon presude, Deviću izreklo mjeru zabrane putovanja.

Dević je proglašen krivim što je u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske, pripadnika milicije i paravojnih formacija usmjerenog protiv civila bošnjačke nacionalnosti na području općine Ključ, znajući za takav napad, te da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik Vojske Republike Srpske izvršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti ubistvima.

Iz Suda Bosne i Hercegovine je saopćeno da su Dević i osobe inicijala K.M., A.Z. i R.O, naoružani vatrenim oružjem, 11. augusta 1992. u večernjim satima, u mjestu Gornji Kamičak, općina Ključ, izveli iz kuća četiri civila bošnjačke nacionalnosti i odveli ih prema izlazu iz sela na glavni put, te ih lišili života nanošenjem tjelesnih povreda i pucanjem iz vatrenog oružja.

Njihova tijela su nađena sa vidnim povredama 12. augusta 1992. godine i odvezena na mjesno groblje u mjestu Donji Kamičak, gdje su sva četvorica ukopana.

Na prvostepenu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom vijeću u roku 15 dana, a nakon što stranke i branioci prime pisani otpravak presude.

Related Posts