fbpx
BiH, Vijesti

Borovac za BHRT: Broj žena u bh.vlasti u skladu s evropskim prosjekom

Off 82
Foto: BHRT

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila je danas na konferenciji pod nazivom “Većim koracima ka ravnopravnosti polova – zajednička obaveza”, koja se održava u Sarajevu, da se učešće žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim nivoima u BiH kreće oko 20 posto, što našu zemlju svrstava u evropski prosjek, javila je reporterka BHRT-a Miljana Klačar.

Borovac je podsjetila da je u našoj zemlji ženama formalno-pravno osigurana ravnopravnost i mogućnost da biraju i budu birane putem izbora, da ravnopravno učestvuju u podjeli funkcija vlasti, predstavljaju vlade na međunarodnom nivou i da su ravnopravne na političkoj sceni.

Sa ministricom Borovac razgovarala je novinarka BHRT-a Ana Samardžić.

Ona je takođe izrazila uvjerenje da će prisustvo žena uticati na poboljšanje međuljudskih odnosa, veće poštovanje i uvažavanje te stvaranje sigurnijeg ambijenta koji nam je potreban za brže provođenje reformi na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Konferenciju “Većim koracima ka ravnopravnosti polova – zajednička obaveza” povodom obilježavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena, organizovali su Agencija za ravnopravnost polova BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Related Posts