fbpx
Svijet, Vijesti

Boris Johnson objavio kandidaturu za premijera

Off 45

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Džonson (Boris Johnson) danas je objavio svoju kandidaturu za poziciju britanskog premijera, insistirajući kako ne želi Bregzit bez sporazuma.

Objavljujući svoj politički manifest u centru Londona, Džonson, favorit za ulazak u Dauning Strit 10 narednog mjeseca, izjavio je da se Britanija mora pripremiti za ishod bez sporazuma.

Džonson je kazao da je Bregzit bez sporazuma posljednja opcija, ali je najbolji način da se izbjegne taj ishod da se pripremi za njega.

“Moj cilj nije ishod bez sporazuma, ali je jedino odgovorno rješenje da se ozbiljno i odlučno pripremimo za Bregzit bez sporazuma”, kazao je.
“Mislim da je najbitnije za našu veliku zemlju da bude spremna. Sarađivat ću s našim prijteljima s druge strne Kanala na najbliskiji mogući način”, dodao je on.

Od deset kandidata za nasljednika Tereze Mej (Theresa May) na čelu Konzervativne stranke, Džonsonova objava očekivana je s najvećim nestrpljenjem.

On insistira da vlada mora realizirati volju britanskog naroda koji je glasao za napuštanje Evropske unije, i Britanija mora napustiti blok do 31. oktobra – roka koji joj je odredio Brisel.

“Ako sada to (Bregzit) blokiramo, požnjet ćemo buru i suočit ćemo se sa smrtonosnom odmazdom izbornog tijela. Sada je došlo vrijeme da se otkloni neizvjesnost”, izjavio je Džonson.

Kazao je da se neće pretvarati da sve u planu funkcionira, dodajući da vjeruje da će zrelost i osjećaj dužnosti prevladati kako bi se realizirao Bregzit, prenosi Sinhua.

Related Posts