fbpx
Film, Kultura

Bogat sadržaj na 20. Mediteran Film Festivalu

Off 75
Press MFF-a u Sirokom Brijegu
Foto FENA

U Širokom Brijegu danas počinje 20. izdanje Mediteran Film Festivala (MFF). U službenoj konkurenciji bit će prikazano 20 filmova (po deset kratkometražnih i deset dugometražnih dokumentaraca), a festivalska publika će u naredna četiri dana moći pogledati 45 filmskih ostvarenja.

Tomislav Topić, direktor MFF-a kazao je kako je ovaj festival puno više od prikazivanja filmova.

“Mogu par riječi o festivalu. Od prvih dana festival je radio na nekoj prikazavlačkoj industriji”; istaknuo je Topić kazavši kako je festival cijelo vrijeme imao priču “prikazivanja, edukacije i stvaranja”.

“Neki od domaćih autora djeluju u Zagrebu, poput Roberta (op.a. Bubala), ali su dio naše ekipe. Po relevantnosti smo drugi festival u državi, a to su nam rekli iz ovi iz SFF-a jer oni rade kalkulacije vezano za sve oko filmova što se događa u državi”, istaknuo je Mustać dodavši da će uz prikazivanje filmova biti predstavljeno i nekoliko knjiga.

Zdravko Mustać, selektor filmova na MFF-u je istaknuo da je najveći broj filmova o migrantima koji putuju, ali i uzrocima tih događanja, tu je i sklop tema o ratu i Siriji te o sukobu Izral-Palestina”, kazao je Mustać dodavši da je Španjolska najzastupljenija po filmovima koji su i pristigli i odabrani.

“Ja sam i prošle godine vršio selekciju i došao sam do zaključka da je prijavljeno čak trideset filmova viška. Strašan posao je biti napraviti selekciju jer je tu bilo dosta dobrih filmova”, kazao je Mustać dodavši da su neki od tih filmova već ostvarili zapažene uloge na stranim festivalima, poput onog u Cannesu.

Zdenko Jurilj redatelj filma “Radio ganga” koji će otvoriti festival predstavio je i film “Ljudi koji su sadili drveće” redatelja Josipa Mlakića, a producent festivala Robert Bubalo je govorio o svom glazbenom dokumentarnom filmu “Bure bareta” te o futurističkom 2068 koji je i režirao.

Marijana Mikulić članica je žirija u kratkometražnoj konkurenciji i jedna od glumica iz filma Roberta Bubala, kazala je kako će teško biti izabrati najbolje jer svaki ima svoju priču.

“Pogledala sam skoro sve filmove, neki od njih su mi ostavili grč u želucu i dosta su me emotivno uzdrmali kako ženu, majku, čovjeka” istaknula je Mikulić.

Novi film Quentina Tarantina “Bilo jednom u Hollywoodu” bit će prikazan posljednje festivalske noći, u subotu 24. kolovoza.

Generalni pokrovitelj festivala je HT Eronet.

Izvor: BHRT

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže