fbpx
BiH, Vijesti

Bijeljina nema dom za nezbrinutu djecu

Off 27
Foto: Ilustracija/ Image by Patrick Marty from Pixabay

Broj roditelja koji napuštaju djecu, pa i tek rođene bebe, u posljednje vrijeme je u porastu, pokazuju podaci nadležnih institucija.

Izuzetak ovog negativnog trenda nije ni Bijeljina, odakle je u domove za nezbrinutu djecu širom zemlje upućeno dvanaestero djece.

„Vodite ga, ja mu više ništa ne mogu“. Ovim riječima roditelji su nedavno napustili svoje dijete i predali Centru za socijalni rad u Bijeljini, koji je preuzeo daljnju brigu o njemu. Iz ove ustanove izrazili su zabrinutost, jer su od početka godine imali dva takva slučaja.

VESNA SAVIĆ, Centar za socijalni rad Bijeljina

„Ja moram da kažem da je to u odnosu na neki protekli period novina jer u ranijem periodu djeca su iz bioloških porodica izmještana iz zakonskih razloga“ Na rez „U pitanju su djeca osnovnoškolskog uzrasta, 13 14 godina“

S obzirom na to da Bijeljina nema Dom za smještaj djece, mališane upućuju u ustanove u Banjaluci, Sarajevu, pa i susjednoj Srbiji.

VESNA SAVIĆ, Centar za socijalni rad Bijeljina

„Osmoro djece u „Radi vranješević“, imamo dvoje djece koja su bez roditeljskog staranja nalaze se na školovanju u Kragujevcu u školi za djecu sa oštećenjem sluha“ Na rez „ i imamo dvoje djece u sos dječijem selu u gračanici“

U Domu za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“ u Banjaluci kažu da djecu uključuju u brojne aktivnosti kako bi im pružili podršku.

VLADIMIR KAJKUT, direktor Doma za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević” Banja Luka

„Sad su nekoliko braće i sestara iz bijeljinske opštine smješteni kod nas. Djeca su se dobro adaptirala idu redovno u školu, imamo radimo sa njima i pored škole“

Kako kažu naši sagovornici, jedno od boljih rješenja je i smještanje djece u hraniteljske porodice, pa se kontiuirano radi na popularizaciji ovog vida zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja.

Izvor: Ivana Trbić/BHRT

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže