fbpx
BiH, Vijesti

BiH uskoro dobija paket pomoći od 13 miliona evra

Off 47
Foto: Fena

U pripremi je paket od 13 miliona evra pomoći za rješavanje pitanja migracija u Bosni i Hercegovini, izjavio je šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunar Vigemark.

Vigemark se sastao sa predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona, gdje je istakao da su navedena sredstva predviđena za cijelu zemlju, ali da je njemu “najlogičnije da najznačajniji dio bude izdvojen upravo za ovaj kanton”.

Kako je rekao, u USK-u je najveći pritisak kada je riječ o migrantskoj krizi, te je samim tim i najveća potreba riješiti probleme u tom kantonu.

“Sasvim je jasno da nadležne državne institucije moraju prezentovati neka sistemska rješenja, jer se lokalne zajednice ne mogu nositi s ovim globalnim problemom. Svakako je nedopustivo da sav pritisak ostane na Unsko-sanskom kantonu”, istakao je Vigemark.

Učesnici sastanka su razgovarali o evropskim integracijama, odnosno reformama i projektima u oblastima zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede i pravosuđa.

“Unsko-sanski kanton je primjer kada su u pitanju evroatlantske integracije i ispunjavanje obaveza na tom pristupnom putu ka Evropskoj uniji. Uradili smo zaista značajan posao i to danas prezentovali, a posebno smo zainteresovani za usvajanje zakona u duhu EU direktiva”, rekao je predsjedavajući Skupštine USK Agan Bunić.

Međutim, kako je rekao, današnja tema je nekako ponovo ostala u sjeni migrantske krize. Dodao je da su danas, po ko zna koji put, ponovo konstatovali nemar ili nesposobnost nadležnih državnih institucija, odnosno činjenicu da je USK prepušten sam sebi u ovom problemu.

Premijer USK Mustafa Ružnić najavio je i skorašnji sastanak predstavnika većine stranih ambasada u BiH, koje su zainteresovane da pomognu u realizaciji određenih projekata koji bi trebali olakšati prevazilaženje brojnih problema s kojima se suočava kanton u procesu migracija.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže