fbpx
BiH, Vijesti

BiH i put ka NATO-u: Šta je zapravo dogovoreno?

Off 99
NATO BiH
Ilustracija

Da li će Bosna i Hercegovina aktivirati MAP i nastaviti približavanje NATO-u? Kroz prizmu ovog pitanja, opozicija u oba entiteta etiketira politiku lidera SNSD-a i SDA uglavnom kao kapitulaciju ili pravljenje ustupaka u potpisanom sporazumu o formiranju vlasti.

Treći princip iz sporazuma o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, koji su 5. avgusta potpisali predsjednici SNSD-a, SDA i HDZ-a, predviđa okvir za dalju saradnju u vezi s nastavkom NATO puta BiH.

Potvrdu postojećeg konsenzusa o važnosti napretka BiH na putu ka EU i NATO Savezu pozdravljaju u Ambasadi SAD-a u BiH. No, određene nejasnoće vežu se za upućivanje Godišnjeg nacionalnog akcionog plana. Iz NATO štaba u Sarajevu očitovali su se stavom da bh. vlastima stoje na raspolaganju u daljim koracima u odnosu NATO-a i BiH.

Procjena vojnopolitičkog analitičara Đure Kozara je da bi po formiranju Savjeta ministara već do kraja godine mogao biti poslan redukovani godišnji plan. No, profesor banjalučkog univerziteta Miloš Šolaja smatra da sporazum nije donio epohalna pomjeranja u smislu pozicija spram NATO-a.

Što se tiče zatvaranja OHR-a, iz ove institucije napominju da je na Savjetu za implementaciju mira, Savjetu bezbjednosti UN-a i na visokom predstavniku da procijene jesu li ispunjeni uslovi za gašenje OHR-a.

Iz ovog kabineta poručuju da je najveći doprinos koji bh. politički lideri mogu dati odluci o ukidanju OHR-a prestanak sa destruktivnim politikama koje produbljuju podjele.

Izvor: Edina Nurikić/BHRT

Related Posts