BHT1 Promo

Sevdah u Narodnom [19.12.2018.]

Off 154

Radio-televizija Bosne i Hercegovine sa ponosom predstavlja:

“SEVDAH U NARODNOM”

19.12.2018. godine

Narodno pozorište Sarajevo

 

Radio-televizija BiH, sa posebnim senzibilitetom i dubokim poštovanjem, pokreće muzičko-scenski  projekat “SEVDAH U NARODOM” sa namjerom da ovo  postane tradicionalni program.

U ovogodišnjem izdanju, 19.12.2018. godine u Narodnom pozorištu u Sarajevu, sa početkom u 21:00 h, BHRT priprema jedinstveni koncertni program. U  interpretaciji eminentnih pjevača, donosimo sevdalinku, neprolaznu pjesmu  koja svojom poetskom snagom  vjekovima trijumfuje.

Publici u Narodnom pozorištu, svima koji će posredstvom live stream pratiti program, publici Radio-televizije BiH  u naknadnom prijenosu u programima BHT1 i  BH radio 1, priprema se  jedinstven doživljaj sevdalinke u interpretaciji  eminentnih pjevača  narodne muzike bh muzičke scene.

Pjesme koje “diraju u srce i dušu” izvode: Halid Bešlić, Enes Begović, Šerif Konjević, Semir Cerić Koke, Nihad Alibegović, Ferid Avdić, Avdo Lemeš, Hasiba Agić, Alma Subašić, Amna Aganović.

Interpertatore će pratiti pored Velikog orkestra Muzičke produkcije BHRT,  sastavljenog od narodnog orkestra, tamburaškog i gudačkog orkestra  i  Omladinski hor iz Zenice. Posebni aranžmani napravljeni  su za veliki broj učesnika. Naime, tokom cijelog koncerta,  oko 50 aktera istrovremeno učestvuju u interpretaciji sevdalinke, što sve  daje jedinstveno sazvučje.

Dio koncerta, posvečen je i dodjeli nagrade koja se takođe uvodi kao jubilarno priznaje BHRT-a.

Radio-televizija BiH na koncertu “Sevdah u Narodnom” dodijelit će   priznanje “Duša Sevdaha”  onima koji su  ostavili poseban pečat u interpretaciji sevdaha. Ove godine to je Emina Zečaj, eminentna predstavnica sevdalija iz stare generacije.

Ne propustite emocionalnu večer za pamćenje Radio-televizije BiH

“SEVDAH U NARODNOM”


O Sevdalinki i Sevdahu:

Sevdalinka je bosanska, gradska ljubavna pjesma, pri čemu riječ „bosanska“ geografski određuje autohtonost sevdalinke, riječ „gradska“ urbanost, a riječ „ljubavna“ sadržajnu tematiku. Riječ sevdalinka nastala je od turske riječi „sevda“, što znači ljubav. U muzičkom pogledu sevdalinku odlikuje lagani, spori ili umjereni tempo i bogata harmonija, koji u slušateljima pobuđuju melanholičan osjećaj. Svojom strukturom sevdalinke su vrlo kompleksne pjesme, pune emocija, a tradicionalno se izvode s puno strasti, uz jedan žičani instrument (saz) ili manji orkestar). Tekstovi sevdalinki su balade, obično posvećene zaljubljivanju ili nesretnoj ljubavi.

Related Posts