fbpx
BiH, Vijesti

BHT saznaje: Spisak državljana Turske koji se dovode u vezu s pokretom “Feto”

Off 768
Spisak poništenih pasoša

Tokom sastanka s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je da bosanskohercegovačke vlasti izruče sve turske državljane koje njegove vlasti traže zbog optužbi da su povezani sa pokretom “Feto”, čiji je osnivač Fetullah Gulen. Još prošli mjesec iz Turske je našim vlastima dostavljen spisak tuskih državljanja koji žive u Bosni i Hercegovini, a koji se dovode u vezu s pokretom “Feto”. BHT je u posjedu dokumenta i donosimo ko su osobe kojima su poništeni pasoši.

Na spisku su uglavnom biznismeni, među kojima su i oni koji su u proteklom periodu bili angažovani na Burch univerzitetu u Sarajevu, kojeg Erdoganove vlasti smatraju dijelom “Feto” organizacije. BHT je u posjedu spiska na kojem se nalazi deset osoba povezanih sa pokretom “Feto”, ali da odluka o njihovoj eventualnoj deportaciji nije donesena. Svi oni imaju stalni boravak u Bosni i Hercegovini.

I ranije je, ali i sada, turski predsjednik od bh. vlasti tražio da se to pitanje riješi.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, komentirajući zahtjev Erdogana, podsjetio je da je to bila tema i prilikom njegove posjete Ankari. Turska želi da pravosudne instutucije riješe to pitanje.

Detaljnije u prilogu reporterke BHRT-a Amele Pokvić.


“Turska ima pristup vezano za državni udar koji je tamo pokušan ranije i ona želi da putem pravosudnih institucija riješi to pitanje. Evidentirano je od Turske da ovdje u Bosni i Hercegovini, postoje neki ljudi i institucije i oni se definitivno nalaze na prostoru Federacije BiH”, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović smatra da Bosna i Hercegovina neće dopustiti da odnosi sa Turskom budu ugroženi. Član Predsjedništva Željko Komšić – bez komentara.

“Ja sam kazao da će Bosna i Hercegovina sva pitanja pa i to pitanje rješavati u duhu dobrih prijateljskih odnosa između Republike Turske i Bosne i Hercegovine, naravno postujući zakone i jedne i druge zemlje. To je posao za institucije Bosne i Hercegovine”, rekao je Džaferović.

Inače, Bosna i Hercegovina prilikom ove odluke mora da bira da li će se, kako kaže novinar “Žurnala” Avdo Avdić, ispunjavati Erdoganove želje ili poštovati međunarodno

“Ukoliko Republika Turska za nekim raspiše Interpolovu potjernicu, onda ste dužni da postupate po međunarodnim pravilima. Međutim, u ovom slučaju nema Interpolove potjernice – ovdje se radi samo o proizvoljnim zahtjevima samo vlasti Republike Turske”, ocijenio je Avdić.

Udovoljavanjem Erdoganovim zahtjevima bh. vlasti rizikuju da ugroze svoju saradnju sa zapadnim zemljama koji ne podržavaju ove zahtjeve.

Osim toga, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu ove godine je utvrdio da je Republika Moldavija prekršila ljudska prava kada je deportovala šest turskih državljana koji su bili angažirani kao učitelji u školama koje je Erdogan smatrao sastavnim dijelom “Feto” pokreta. Okolnosti u Bosni i Hercegovini su skoro identične – Bosna i Hercegovina bi deportacijom turskih državljana rizikovala da izgubi još jedan slučaj u Strazburu.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže