BiH, Vijesti

BHRT postala članica projekta Faces – poziv na pozitivne priče

Off 64

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) je dovršila proceduralni dio potpisivanja koprodukcijskog ugovora sa državnom televizijom Japana (NHK), te postala članicom međunarodnog projekta FACES, zajedno sa skoro 200 državnih TV stanica u svijetu.

Cilj projekta FACES je da svjetski mediji koji spadaju u javne emitere međusobno surađuju i prikupljaju priče osoba koje su maltretirane i koje su prevazišle takva iskustva, da te priče prenose emitovanjem i putem interneta, kako bi oni koji su izloženi maltretiranju širom svijeta dobili putokaz kako da prevaziđu takva iskustva i osjete užitak dok žive vlastiti život.

Projekat je pokrenuo NHK sa snažnom željom da potakne i razvije mogućnosti za smanjenje i iskorjenjivanje maltretiranja na globalnom nivou.

FACES traga za pozitivnim pričama iz čitave BiH o djeci (ili danas odraslim osobama) koje su u djetinjstvu prošle kroz vršnjačko maltretiranje (bullying), ali su se izborile sa svim i spremne su podijeliti svoje priče.

Produkcijom dvije video priče BHT1 stiče pravo na emitiranje ostalih priča iz svijeta, te planiraju dodatne programske sadržaje koji bi prikazivali ove klipove uz komentare stručnjaka.

Klipove možete pogledati na: http://www.nhk.or.jp/faces/

Odlična je vijest i da je UNESCO podržao ovaj projekt: https://hivhealthclearinghouse.unesco.org/library/documents/faces-how-i-survived-being-bullied

Related Posts