BHR1 Emisije

Intervju – Refik Hodžić: Šta donosi eventualna revizija tužbe BiH protiv Srbije za genocid?

Off 734

Iako bi u osnovi trebalo da bude isključivo pravno pitanje, revizija tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije već danima je prioritetno političko pitanje, a dokaz za to je i pokušaj blokade rada državnog parlamenta, koji se direktno povezuje s revizijom.

Fondacija “Pravda za Bosnu i Hercegovinu“ i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, danas u Sarajevu organizuju savjetovanje o podnošenju zahtjeva za reviziju presude.

Različite reakcije, upozorenja, pa i prikrivene prijetnje kako bi eventualna revizija dovela do ozbiljne nestabilnosti u regionu, grunula je u drugi plan najvažnije pitanje – ima li Bosna i Hercegovina nove dokaze o ulozi Srbije u ratu u Bosni i Hercegovini i ima li pravne stručnjake koji bi bili u stanju da podnesu zahtjev za reviziju i vode taj proces.

O tome je naš urednik Amir Sužanj razgovarao s nekadašnjim portparolom Haškog tribunala, a danas direktorom komunikacija Međunarodnog centra za tranzicijsku pravdu sa sjedištem u Njujorku Refikom Hodžićem.

 

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radio - televizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže