fbpx
Ostali sportovi

Bh. paraatletičar Omar Bojčić na Svjetskom juniorskom prvenstvu

Off 65
Omar Bojčić paraatletičar

Bosanskohercegovački paraatletičar Omar Bojčić, sa svojim vodičem Muhamedom Trleom, učestvovat će na Juniorskom paraatletskom prvenstvu u švicarskom Nottwilu od 1. do 4. augusta. Ovo je prvi put da naša zemlja ima svog učesnika na ovom prvenstvu.

Bojčić će se takmičiti u disciplini 100m u kategoriji T11 (potpuno sljepilo), saopćeno je iz Atletskog kluba Novi Grad.

“Omar Bojčić je pokazatelj da i u invalidnim osobama ima potencijala. Zahvaljujući njemu u Nottwilu se vijori naša zastava. Zato ne gurajmo ove osobe na margine, već ih gurajmo u njihovim potencijalima i tako ćemo svi zajedno kao društvo rasti”, poručio je trener Elmir Ćerimagić.

Bh. delegacija otputovala je u subotu na Svjetsko juniorsko paraatletsko prvenstvo, gdje su danas odradili prvi oficijalni trening, u jednom od najvećih centara u svijetu za paraplegiju “Swiss Paraplegic Centre Nottwil“.

Nastup našeg sprintera na rasporedu je u petak.

“Do tada ćemo raditi na brušenju forme i pokušati izvršiti adaptaciju što je više moguće. Drago nam je da smo uspjeli doći na ovo prvenstvo, iz više razloga, a najveći je taj što pišemo historiju bh. paraatletike, što razbijamo stereotip da invalidne osobe u Bosni i Hercegovini nemaju dobru budućnost, što širimo poznanstva/konekcije s kojima unapređujemo naš rad i, u konačnici, što je ovo odskočna daska za našeg Omara jer će ovo uveliko promijeniti njegov život”, ističe trener Ćerimagić.

U Bosni i Hercegovini ima veliki broj osoba sa nekom vrstom invaliditeta, među kojima je oko 550 osoba sa sljepilom.

Izvor: BHRT

Related Posts