fbpx
BiH, Vijesti

BH Blok traži vanrednu sjednicu PFBiH zbog Uborka

Off 33
Foto: Arhiva

Klubovi Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i Naše stranke – BH Blok poslali su zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, u vezi problema mostarske deponije smeća Uborak.

Kako su naveli, deponija Uborak je namijenjena za komunalni kruti otpad, a na nju se već dugo vremena dovozio i odlagao i animalni, bolnički, medicinski, te drugi otpad sumnjivog karaktera.

Iz BH Bloka traže da na tematskoj sjednici budu prisutni rukovodioci Grada Mostara, te da se Vlada Federacije BiH putem resornih ministarstava, inspekcija i fonda za okoliš aktivno uključi u rješavanje ovog problema, kroz koordinaciju aktivnosti koji će kreirati plan sanacije ove deponije.

“Tematska sjednica ovog doma je hitna, jer građani očekuju odgovore i mjere kako bi zaštitili svoje zdravlje. Pored rukovodioca grada i zvaničnika Gradske uprave, resornih odjela i ministarstava želimo da ovoj sjednici prisustvuju građani Mostara, koji su se samoorganizovali i kojima je život direktno ugrožen, jer žive u neposrednoj blizini ove deponije”, dodali su iz BH Bloka.

Podsjećamo, mještani naselja Sjever Mostar u ponedjeljak su protestovali zbog zbog ovog problema i blokirali dalje odlaganje komunalnog otpada. Tada su od nadležnih zatražili da zaustave nelegalno odlaganje, ugrade pročistače, pristupe postepenom zatvaranju postrojenja deponije i saniraju ekološke posljedice u okolini Uborka.

Related Posts