fbpx
Svijet, Vijesti, Životni stil

Beč će uskoro dobiti “pametne semafore”

Off 38
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo

U Beču će od jeseni ove godine biti postavljeni “pametni semafori” koji će zamijeniti 200 postojećih uređaja za signalizaciju i regulaciju saobraćaja.

Umrežavanjem semafora i postavljanjem kamera za prepoznavanje pješaka, saobraćaj će se u glavnom gradu Austrije odvijati efikasnije i sigurnije. Uz to će “pametni semafori” biti opremljeni i senzorima za okoliš i vrijeme.

Novi sistem, koji je Grad Beč razvio i testirao u saradnji sa Tehnološkim univerzitetom u Grazu, detektuje – optičkom detekcijom na visini od oko četiri metra – pješake i može ih prepoznati na udaljenosti od oko osam metara. Algoritam softvera će izračunati u kojem smjeru pješak namjerava nastaviti kretanje i ukoliko stigne do semafora, upalit će se zeleno svjetlo.

Uz poboljšanje protoka saobraćaja za pješake, novim sistemom će se umrežiti svi semafori. Cilj je učiniti ih pametnijima i fleksibilnijima.

Semafori bi mogli “komunicirati” jedan s drugim i time bolje regulisati saobraćaj i smanjiti gužve. Sakupljene informacije o saobraćaju bi se slale i na pametne telefone i navigacijske sisteme u vozilima.

Semafori će se koristiti isključivo za otkrivanje smjera kretanja i neće se koristiti za nadzor osoba. Svi prikupljeni podaci će se obrađivati na licu mjesta, a potom brisati, saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže