fbpx
BiH

Banjaluka: Konferencija uoči Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

Off 64
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, 9. decembra, Ministarstvo pravde RS-a, uz podršku Misije OEBS-a u BiH, organizovalo je u Banjaluci konferenciju o temi „Zakonska zaštita lica koja prijavljuju korupciju“, javlja reporterka BHRT-a.

Na konferenciji je ocijenjeno da su nepoznavanje zakona i strah od odmazde neki od glavnih razloga zašto je mali broj prijava korupcije na svim nivoima u BiH, iako je korupcija prepoznata kao najveći problem ovog društva.

Cilj konferencije je, između ostalog, razmjena iskustava i otklanjanje dilema u primjeni Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju.

“Vidjećemo kako zakon funkcioniše u praksi, a konkretne rezultate i podatke imaćemo tek u januaru jer se tada sabiraju”, izjavila je pomoćnica ministra pravde RS-a Jelena Vukadinović.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 2003. godine kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje.

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) svake godine analizira stepen efikasnosti borbe protiv korupcije u BiH, te kroz organizaciju različitih događaja ukazuje na ključne probleme i korake koji su neophodni kako bi se smanjio nivo korupcije u BiH.

Related Posts