fbpx
BiH, Turizam, Vijesti

Banjalučki Kastel uvršten u turističke bisere Balkana

Off 34

Banjalučka tvrđava Kastel, uz još tri tvrđave u Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji, uvrštena je u evropski projekat “Kreativ histori balkans tur” (Creative History Balkans Tour), koji promoviše kulturno nasljeđe i turističke potencijale u regionu.

Projektom se promovišu četiri istorijske tvrđave – Kastel u Banjaluci, Petrovaradin u Novom Sadu, Stari grad u Budvi i Rozafa u Skadru.

Milica Đilas iz organizacije “Egzit fondacija” iz Novog Sada, idejnog tvorca projekta, ističe kako je glavni cilj ujedinjenje regiona u očuvanju bogate istorijske i kulturne baštine Balkana.

“Smatramo da tu baštinu treba čuvati, ali i unapređivati. Zbog toga smo i pokrenuli projekat povezivanja četiri balkanske tvrđave kako bi one bile što bliže savremenim turistima”, rekla je Đilas na prezentaciji projekta u Kamenoj kući na Kastelu.

U okviru projekta će, između ostalog, biti izrađene internet prezentacije sve četiri tvrđave.

Šef Odsjeka za međunarodnu i regionalnu saradnju Banjaluke Dijana Grbić izjavila je da je gradska administracija u protekle dvije godine učinila mnogo da tvrđava Kastel oživi, ali da je u tom pogledu ostalo još mnogo posla.

Foto: Fena

“Ovo je izuzetna prilika da kroz jedinstvenu platformu i kanale komunikacije dopremo do novih korisnika i dodatno promovišemo naše turističke potencijale”, rekla je Grbić.

Direktor Fondacije “Evropska prijestonica kulture 2024” Marko Bilbija rekao je da ovaj projekat na specifičan način posmatra uloge tvrđave u životu jednog grada, gdje tvrđava nije samo turistički, već i veliki kreativni kulturni potencijal.

“Mi kroz naš projekat tvrđave vidimo kao mjesta susreta što korespondira i sa našim sloganom ‘Suprotnosti se privlače’. Konkretno, ovdje imamo slučaj da se privlače istorija i budućnost, nasljeđe i kreativna industrija”, rekao je Bilbija.

On je ocijenio da je ovaj projekat odlična prilika da se vidi kako je “Egzit fondacija” doprinijela Novom Sadu da postane Evropska prijestonica kulture 2021. godine, ali i da pošalje snažna poruku na međunarodnom planu.

Projekat “Kreativ histori balkans tur”, uz finansijsku podršku Evropske unije i Savjeta za regionalnu saradnju, ima za cilj unapređenje međusobne saradnje u regionu kroz unapređenje kulturnog turizma.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže