fbpx
Životni stil

Asos, drevni grad u Turskoj nastanjen prije 3.000 godina

Off 22
Foto: Burak Akay - Anadolu Agency

Drevni grad Asos, na sjeverozapadu Turske, prvi put je nastanjen prije 3.000 godina kada je i otkriven, objavili su turski arheolozi.

Gradić leži na kamenitom brdu, odakle se prostire pogled na Egejsko more i provinciju Kanakale.

Turski arheolozi još od 1981. godine neprekidno rade na iskopavanju, nakon što su to započeli američki istražioci 1800-ih godina.

Nuretin Aslan, vođa tima arheologa, izjavio je da u iskopavanjima učestvuju studenti arheologije, arhitekture, ali i strani istražioci.

“Ove godine ćemo napraviti dodatne napore da iskopamo ulice s transportnim mrežama u Asosu. Takođe planiramo istražiti i iskopati svetišta na otvorenom”, rekao je Aslan.

Istakao je da je drevni grad dobro očuvani primjer stare grčke države. Dodao je da je su gradska skupština Asosa i teatar najstarije građevine svoje vrste.

“Ljudi su od samog otkrivanja živjeli u ovom gradu. Drevno pristanište je jedna od posljednjih luka koje se koriste i danas”, rekao je Aslan i dodao da je, netaknutom prirodnom strukturom, seoskom kulturom, drevnim ruševinama i lukom, Assos mjesto koje svake godine privlači mnogo turista.

Izvor: Erdoğan Çağatay Zontur/Anadoly Agency

Related Posts