fbpx
Berza

“Apple” uzdrmao evropske berze

Off 24
NEW YORK, NY - FEBRUARY 13: A trader works on the floor of the New York Stock Exchange during the afternoon of February 13, 2015 in New York City. The Dow Jones Industrial Average closed above 18,000 points for the first time in market history. (Photo by Andrew Burton/Getty Images)
Akcije na evropskim berzama danas bilježe pad nakon što je američki tehnološki gigant “Apple” objavio prvo upozorenje u vezi sa planiranim prihodima u posljednjih skoro 12 godina.

Padom akcija najviše je pogođen tehnološki sektor, odnosno proizvođači čipova za telefon “iPhone”.

Panevropski indeks Stoks 600 oslabio je za 0,7 odsto poslije rasprodaje akcija na berzama u Aziji. Upozorenje iz Apple-a izvršilo je negativan uticaj u kombinaciji sa očekivanjem usporenja globalnog privrednog rasta.

Apple-ove akcije na berzi u Frankfurtu oslabile su za 8,9 odsto nakon što je kompanija umanjila prognozirani prihod zbog slabije prodaje iPhona u Kini, čija je ekonomija pogođena trgovinskim ratom sa SAD.

Ukupan pad evropskog tehnološkog sektora trenutno je na nivou od 2,4 odsto, a talas je zahvatio i sve telekome.

Oslabile su i akcije kompanija koje trguju luksuznom robom, jer su i one osjetljive na naznake pada potražnje u Kini.

Apple je neočekivano objavio da u periodu od tri mjeseca do 29. decembra očekuje prihod od 84 milijarde dolara. Kompanija je u novembru prognozirala kvartalni prihod od 89 milijardi dolara.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže