fbpx
Berza, Svijet, Vijesti

Američke odluke podigle indekse na azijskim tržištima

Off 18
Ilustracija

Azijska tržišta pozitivno su ušla u novu sedmicu, nakon američkih najava da će ukinuti carinske tarife na čelik i aluminij u Sjevernoj Americi. MSCI Asia Pacific Index ojačao je 0,6 posto, nakon što je protekle sedmice oslabio tri posto.

Australsko tržište bilo je predvodnik optimizma. Tamošnji indeks skočio je 1,7 posto nakon što je Liberalna nacionalna koalicija polučila iznenađujuću pobjedu na federalnim izborima.

Rezultati izbora trebali bi snažno podići i indijski indeks. Indijski NSE Stock Futures skočio je 2,4 posto nakon što su ankete sugerirale kako Narendra Modi ostaje na vlasti s još izraženijom parlamentarnom većinom.

Porasli su i indeksi na Tajvanu i u Koreji. Tajvanski SE Weighted Index porastao je 0,3 posto dok je korejski Kospi podignut 0,6 posto.

Sjedinjene Države su krajem prošle sedmice donijele odluku da povuku takse na čelik i aluminij iz Kanade i Meksika, dok će te zemlje povući recipročne mjere koje su uvele za američke proizvode.

Ovom odlukom će biti otklonjena velika prepreka za stupanje na snagu novog sporazuma, koji će zamijeniti Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini.

Related Posts