BiH, Vijesti

Američka ambasada u BiH izrazila protivljenje uspostavi rezervnog sastava policije MUP-a RS

Off 123
Foto: Jasmin Džanko/BHRT

Završen je sastanak čelnika policijskih i sigurnosnih agencija u BiH sa zamjenikom američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom (Matthew Palmer)u američkoj ambasadi u Sarajevu. Ambasada je izrazila protivljenje uspostavi rezervnog sastava policije MUP-a RS.

Više detalja donosi reporter BHRT-a Anel Nurković.

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH,  se jedini obratio nakon sastanka u Američkoj ambasadi.

“Moram biti iskren i reći da se Matthew Palmer i Ambasada SAD-a jako protive uspostavi rezervnog sastava policijskih struktura u RS-u. Jednostavno, oni to ne mogu podržati. Mi smo svjesni njihovih poruka, posebno jer su Sjedinjene Američke Države uložile mnogo sredstava u bh. sigurnosni sektor. Americi je stalo do sigurnosnog sistema u BiH i smatra da rezervni sastav ne može doprinijeti poboljšanju sigurnosne situacije”, rekao je Čampara.

Bilo je govora o koordinaciji aktivnosti svih policijskih agencija na nivou BiH”, kazao je Čampara govoreći o migrantskoj krizi.

Vlasti BiH moraju da rješavaju migrantsku krizu jer je ta oblast u nadležnosti Vijeća ministara BiH, a druge agencije mogu dati podršku.

Čampara je rekao da je predložio da se određeni dio federalnih struktura stavi na raspolaganje Graničnoj policiji BiH, a sve s ciljem zaštite granice. Što se tiče Unsko-sanskog kantona, on je kazao da ne vidi problem u tome da policijski službenici iz RS-a dođu u ispomoć.

“Svi se moramo maksimalno uključiti u rješavanje ovog pitanja. Svi moramo biti na usluzi i građanima i migrantima, a posebno moramo imati u vidu i humani aspekt”, kazao je Čampara dodajući da migranti ne žele ostati u BiH i da je naša zemlja samo ruta prema Evropskoj uniji.

Na današnjem sastanku nije bilo govora o uspostavi vlasti, kao ni o povratku bh. državljana sa stranih ratišta.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Granične policije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Službe za poslove sa strancima, entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova, Ministarstva sigurnosti BiH, Policije Brčko distrikta, te Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH.


 

Related Posts