fbpx
BiH, Vijesti

Ambasador Nelson: Srebrenica zaslužuje bolju budućnost

Off 54
Foto: Anadolija

Srebrenica zaslužuje bolju budućnost, pomoć Vlade Sjedinjenih Država kako Srebrenici tako i Bosni i Hercegovini će ići u pravcu pomirenja i prosperiteta zemlje, izjavio je danas američki ambasador Eric Nelson.

Ambasador Nelson je u okviru posjete Srebrenici obišao Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, odao počast žrtvama genocida i sastao se sa predstavnicama udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, javlja Anadolija.

“Ovo je moja prva posjeta Srebrenici. Želio sam da dođem i lično posjetim Memorijalni centar u Potočarima, da se sastanem sa direktorom Memorijalnog centra i razgovaram sa onima koji su preživjeli genocid. Sjedinjene Države će nastaviti podržavati sve one koji aktivno traže pravdu za ubijene u genocidu, kao i svima onima koji rade na miru i pomirenju. Srebrenica ima bolnu historiju, koju nikada ne možemo zaboraviti i iz koje svi moramo učiti”, rekao je ambasador Nelson.

Munira Subašić, predsjednica udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, izjavila je da su majke Srebrenice upoznale ambasadora o problemima sa kojima se susreću preživjele žrtve i povratnici.

“Negiranje genocida, školstvo, pitanje bosanskog jezika… Takođe, da ne možemo obilježiti mjesta stradanja naših voljenih, veličanje ratnih zločinaca, neprocesuiranje ratnih zločinaca. Sve su to teme o kojima smo razgovarali s ambasadorom Nelsonom. On je rekao da je upoznat sa mnogim temama o kojima smo pričali, te da će biti prisutan u Srebrenici 11. jula”, rekla je Subašić.

Američki ambasador se sastao i sa načelnikom općine Srebrenica Mladenom Grujičićem i zamjenikom načelnika Hamdijom Fejzićem.

“Sa načelnikom i zamjenikom načelnika sam se sastao da vidim šta oni rade po pitanju pomirenja i napretka ove lokalne zajednice”, rekao je ambasador Nelson.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže