fbpx
BiH, Privreda, Vijesti

Aluminij – problemi i dugovi

Off 98

Elektroprivreda HZHB prestaje sa snabdijevanjem Aluminija d.d. Mostar električnom energijom 16. juna u ponoć. Odluka je donesena na osnovu pisanog obavještenja da Aluminij nije u mogućnosti da isplati dogovoreni iznos za snabdijevanje.

Podsjećamo, krajem prošle godine potpisan je sporazum između Elektroprivrede i Aluminija o snabdijevanju električnom energijom, s odgodom plaćanja na 60+60 dana.

Taj sporazum nije ispoštovan.

Pogledajte prilog reporterke BHRT-a Monike Ćubele.


Aluminij je u dugovima većim od 350 milijuna maraka, od čega je 280 milijuna dužan Elektroprivredi HZHB. Kako ne bi ugrozili vlastito poslovanje, Elektroprivreda od nedjelje prekida suradnju.

“Naša Uprava će sljedeći korak poduzimati sve zakonom dozvoljene radnje kako bi naplatili svoja potraživanja, kako ne bismo doveli u pitanje opstanak Elektoprivrede i opskrbu više od 200 tisuća aktivnih kupaca”, kaže Marija Buntić iz Odjela za korporativne komunikacije u Elektroprivredi HZHB.

Iz Aluminija samo kratka reakcija – Uprava radi na premošćivanju stanja i rješavanju pitanja novog opskrbljivača, kako bi izbjegli bilo koji od mogućih crnih scenarija.

“Ovime osiguravamo dodatni prostor vlasnicima, u prvomu redu Vladi Federacije BiH kao najvećemu pojedinačnom suvlasniku Aluminija, za konačno jasno opredjeljenje o proglašenju Aluminija poduzećem od strateške važnosti i postupanju sukladno tomu statusu, u prvomu redu misleći na aktiviranje Aneksa 8 na Sporazum koji smo s vladom potpisali još 2013. godine, kada je vlasnički udio Vlade Federacije BiH uvećan za 20 posto”, saopćeno je iz Aluminija.

Čeka se rješenje koje će ponuditi Vlada Federacije BiH, s obzirom na to da je ona s 44 posto udjela najveći pojedinačni vlasnik.

“Jedan mogući scenarij je pronalazak strateškog partnera, što je poželjnija opcija. Druga opcija je stečaj”, rekoa je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH.

Za ponedjeljak u podne najavljen je sastanak Uprave i Nadzornog odbora Aluminija s Ministarstvom energije, rudarstva i industrije i Vlade Federacije BiH, kada bi se trebala ponuditi konačna rješenja za ovaj posrnuli hercegovački gigant.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže