fbpx
BiH, Vijesti

Aluminij pokreće proizvodnju u pogonu ljevaonice, bez stečaja šest mjeseci

Off 153
Foto: Igor Božović/BHRT

Aluminij d.d. Mostar pokrenut će proizvodnju u ljevaonici, najmanje oštećenom dijelu proizvodnog pogona isključivanjem električne energije prošloga tjedna. Za ovaj proces bit će potrebno mnogo manje električne energije, a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na telefonskoj sjednici donijela je odluku o produženju konsolidacijskih prava poduzeća na razdoblje od šest mjeseci.

U toku je i sjednica Predsjedništva HNS-a na kojoj bi moglo biti govora o Aluminiju.

Prilog novinarke BHRT-a Monike Ćubela Savić

Ovo su zaključci trećeg sastanka predstavnika sindikata radnika, Uprave i Nadzornog odbora poduzeća s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem. I ovoga puta Dragan Čović je sastanak napustio ne obrativši se medijima.

Foto: Igor Božović/BHRT

Za pokretanje ljevaonice potrebna su neznatna financijska sredstva i tek nekoliko megavata električne energije. Obnovu ovog malog dijela rada Aluminija d.d. Mostar omogućuje i produženje konsolidacijskog roka, koje je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine omogućila na izvanrednoj telefonskoj sjednici u petak, zbog čega još šest mjeseci neće biti potrebno pokretati stečajni postupak. Trenutno se analizira šteta na tvornici anoda, kako bi se ona pokrenula do obnove dijela elektrolize.

“Nekada ranije te su se anode izvozile kupcima i kalupi za njih se mogu prilagođavati potrebama kupaca. Po pokretanju anoda, nadamo se, doći će i do čišćenja dijela elektrolize”, rekao je predstavnik Sindikata radnika Aluminija Pero Bebek.

Još u petak je dopremijerka Federacije BiH Jelka Milićević izjavila kako stečaj nije opcija jer je čitava imovina poduzeća pod hipotekom zbog dugovanja. Današnji, treći sastanak, bio je jednako napet kao i prva dva u petak te se predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović odbio obratiti medijima. Umjesto njega pred mikrofone je stao predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić, koji je u petak diskriminirao bosanskohercegovačke medije tako što je dao izjavu samo hrvatskoj televiziji Nova.

“Prvo da krenemo s ljevaonicom. Urađene su procjene, izračuni, analiza, znači da je moguće u nekom skorom periodu početi raditi. Trenutno se rade analize za anode i za elektrolizu, jer za ljevaonicu smo već dobili konkretne pokazatelje. Pomoć nam daje što smo produžili financijsku konsolidaciju”, kazao je Klepić.

Pokretanje ljevaonice bi omogućilo povratak na posao tek dijela od 930 radnika mostarskog Aluminija. Kako je istaknuto na sastanku, cilj je zadržati već iskusne radnike kako u narednom razdoblju ne bi napustili zemlju. Podsjetimo, Aluminij d.d. Mostar duguje oko 380 milijuna konvertibilnih maraka, a šteta od isključivanja se optimistično procjenjuje na 200 do 300 milijuna maraka.

Izvor: IGOR BOŽOVIĆ/BHRT

Related Posts