fbpx
Svijet, Vijesti

Almeida gradonačelnik Madrida uz potporu krajnje desnog Voxa

Off 18
Gradonačelnik Madrida (foto: EPA)

Narodna stranka (PP) na izborima u svibnju bila je druga iza ljevice, ali je kontrolu nad gradskim vijećem stekla uz potporu krajnje desnog Voxa i stranke desnog centra Građani.

Socijalisti su na izborima osvojili 29,3 posto, a PP 22,2 posto glasova.

Gradonačelnica na odlasku, ljevičarka Manuela Carmena pobijedila je na izborima osvojivši 19 od 57 mandata u gradskom vijeću, ali nije uspjela formirati koaliciju sa socijalistima.

PP je dobio 15, Građani 11, a Vox četiri, što je u zbroju bilo dovoljno za većinu.

Zastupnici tih triju stranaka jučer su za gradonačelnika izabrali Almeidu, pa je španjolskom prijestolnicom ponovno zavladao PP koji je njome upravljao 20 godina do izbora Carmene 2015.

Vox je danas objavio da se s PP-om i Građanima dogovorio oko koaliranja i u drugim lokalnim jedinicama kako bi se spriječio dolazak ljevičara na vlast.

U Barceloni, drugom najvećem gradu, očekuje se da će sadašnja gradonačelnica, ljevičarka Ada Colau osvojiti drugi mandat uz pomoć socijalista i drugih stranaka, prema dogovoru kojim je cilj spriječiti da grad preuzme njezin suparnik koji se zalaže za neovisnost Katalonije.

U četiri od osam najvećih španjolskih gradova – Madridu, Zaragozi, Malagi i Murciji – PP-u je upravo sporazum s Građanima i Voxom omogućio preuzimanje vlasti.

Elizejska palača u susjednoj Francuskoj upozorila je Građane, svojeg španjolskog saveznika desnog centra u Europskom parlamentu, da bi se mogao suočiti s posljedicama ako nastavi na lokalnoj razini koalirati s Voxom.

Related Posts