fbpx
BiH, Vijesti

Alić: Porodica je faktor i korisnik društvenog razvoja i napretka

Off 87
Foto: Fena

Povodom obilježavanja 15. maja, Međunarodnog dana porodice, Kantonalna javna ustanova “Porodično savjetovalište” ukazala je na ulogu, značaj i odgovornost koju ima porodica u društvu.

Kao najznačajnija zajednica, porodica raspolaže snagama kojima njeguje i čuva njene članove te potiče i jača njihov rast i razvoj, osiguravajući na ovaj način dobrobit svojih članova a samim tim i društva u cjelini.
Direktor Porodičnog savjetovališta Senad Alić smatra da je porodica i faktor i korisnik društvenog razvoja i napretka zbog čega je centar društvenog života i ima veliku ulogu i odgovornost u zajednici.

– Međutim, svjedoci smo da je porodica, i kao takva, izložena raznim uticajima te da se susreće s raznim rizicima, poteškoćama i problemima koji je dovode u stanje disbalansa pa čak i krize – kazao je Alić.

KJU “Porodično savjetovalište” od 2001.godine, pruža stručnu psihosocijalnu pomoći i podrške građanima, a Alić podsjeća da je 2013. godine, broj korisnika te ustanove bio oko 360, a danas je on udvostručen. U 2018. godini bilo je 797 korisnika i ostvareno je 2.800 terapijskih susreta.

– To jesu pokazatelji krize društva, ali s druge strane, to znači da društvo, pojedinci prepoznaju da trebaju podršku, također znaju i gdje se treba obratiti. Naša Ustanova je našla svoje mjesto u sistemu pružanja podrške porodici – naglasio je Alić u izjavi za Fenu.

Korisnicima pružaju psihosocijalnu podršku, savjetodavno – terapeutski tretman, realizaciju razvojno-istraživačkih preventivnih projekata, stručnu i profesionalni pomoć i podršku institucijama i organizacijama koje se bave porodicom.

Sa korisnicima usluga, podsjeća on, rade socijalni radnici, psiholozi, pedagozi, pravnici i sociolozi. Stručnjaci Savjetovališta koji se bave savjetodavno-terapeutskim radom su dodatno edukovani.

– Stoga su nakon tretmana promjene kod korisnika usluga vidljive, jer nam novi dolaze po preporuci drugih – naglasio je on.

Jačanjem porodičnih vrijednosti, jačanjem društvene svijesti, vlastitim doprinosom u identifikaciji uzroka i potreba, zaključio je Alić, svako ponaosob može doprinijeti kvalitetnijem povezivanju i međusobnom osnaživanju cijele porodice te društva u cjelini.

Related Posts