fbpx
Svijet, Vijesti

Alabama usvojila zakon o zabrani abortusa

Off 76
Foto: Beta

Senat američke države Alabame usvojio je zakon kojim se zabranjuje abortus, sa vrlo malo izuzetaka, što će biti najoštriji zakon o abortusu u Americi, kada ga guvernerka Alabame potpiše.

Senat Alabame u kome većinu imaju Republikanci glasao je sinoć sa 25 prema šest glasova za to da se abortus u bilo kojoj fazi trudnoće smatra krivičnim djelom kažnjivim sa 99 godina zatvora ili doživotnim zatvorom onom ko vrši abortus.

Jedini izuzetak bio bi ako je zdravlje žene ozbiljno ugroženo. Senatori su odbili prijedlog da se kao izuzetak uzmu slučajevi silovanja ili incesta.Podnosilac zakona republikanka Teri Kolins rekla je da očekuje da će guvernerka države Kej Ajvi potpisati zabranu abortusa, poslije čega postaje zakon.

Pristalice zakona kažu da je on namenjen suprotstavljanju istorijskoj odluci američkog Vrhovnog suda iz 1973, tzv. odluci Rou protiv Vejda prema kojoj je na nacionalnom nivou u SAD legalizovan abortus. Oni se nadaju da će ovim podstaći da Vrhovni sud SAD ponovo razmatra pravo na abortus.

Protivnici abortusa u više država pokušavaju da ospore dozvolu za abortus koja važi za cijelu zemlju. Američke države Kentaki, Misisipi, Ohajo i Džordžija odobrile su zabranu abortusa od trenutka kada se čuje otkucaj srca fetusa, što može da se desi oko šeste nedelje trudnoće.

Zakon usvojen u Alabami ide dalje jer traži potpunu zabranu abortusa. Za razliku od drugih američkih država Alabama kažnjava samo onog ko vrši abortus, ne i ženu.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže