fbpx
BiH, Vijesti

Akcija čišćenja Jahorine

Off 61

Na Jahorini će danas biti organizovana akcija čišćenja ove planine povodom Međunarodnog dana zaštite životne sredine.

Cilj akcije je podizanje svijesti o značaju očuvanja životne sredine, kao i zdravog načina života.

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić rekao je da će akcija početi okupljanjem srednjoškolaca, djece iz vrtića, studenata na platou Poljice.

“Učesnici će biti podijeljeni u sektore i imati vođe. Cilj akcije je, ne samo očistiti planinu, već je približiti djeci, ali i podići svijest o zaštiti životne sredine”, naglasio je Ljevnaić.

On je zahvalio za podršku Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, gradu Istočno Sarajevu, opštinama Pale i Trnovo.

LJevnaić je naglasio da je u toku najveća investiciona sezona i realizacija brojnih projekata – od izgradnje gondole i alpin-kostera, koji će biti dug 2,5 kilometara.

Predstavnik Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske Đorđe Lazić pohvalio je akciju čišćenja planine čiji je cilj podizanje ekološke svijesti kod mladih i promovisanje potencijala Jahorine i zimi i ljeti.

On je istakao da je Jahorina turistički biser Republike Srpske koja je oborila sve rekorde po pitanju dolazaka, noćenja.

Prema njegovim riječima, Jahorina je veliko gradilište, a Ministarstvo trgovine i turizma će, zajedno sa Vladom Republike Srpske, uzeti učešće u investicijama za izgradnju gondole i tako nastaviti sa podrškom razvoju ove planine.

“Odluka je Vlade Republike Srpske da za izgradnju gondole da 16 miliona KM, od čega šest miliona KM ide u okviru emisije obveznica, a devet miliona u okviru garancije Vlade. Time menadžmentu Olimpijskog centra dajemo vjetar u leđa za razvoj Jahorine”, naglasio je Lazić.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina” Nedeljko Elek naveo je da je ovo rekordna godina kada je riječ o investicijama na Jahorini, gdje se trenutno gradi 50.000 metara kvadratnih.

“Investicije su iz vlastitih sredstava, i to 10 miliona KM koje će biti utrošene u ljetne sadržaje i 17 miliona KM za izgradnju gondole iz kreditnih sredstava. Zahvaljujem Vladi Republike Srpske i premijeru Radovanu Viškoviću za saradnju. Jahorina je na dobrom putu da za dvije godine postane najbolji ski-centar u regionu”, rekao je Elek.

On je dodao da je u toku prva faza pripreme terena za izgradnju gondole, koja bi trebalo da bude otvorena 1. decembra ako vremenski uslovi dozvole.

Related Posts