BiH, Vijesti

Ahmići – opomena da se zločin ne ponovi

Off 39
Foto: BHRT

“Ratni zlocini u Ahmićima kroz presude Haškog tribunala-26 godina poslije” naziv je međunarodne konferencije koja se održava u sarajevskoj Vijećnici.

U okviru konferencije, koju je organizovao Grad Sarajevo, odnosno Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, planirana je panel-diskusija o procesuiranju ratnih zločina počinjenih prije 26 godina u Ahmićima, uključujuci pravni i istorijski kontekst.

Bivši tužilac Haškog tribunala Kenet Skot (Kenneth Scott) rekao je da su presude Haškog suda svojevrsna poruka i opomena da se zločini ne ponove. Na pitanje novinara zašto se konstantno veličaju optuženi za ratne zločine, rekao je da je zadatak Haškog suda da donese presudu, dok na ono što se dešava nakon toga, Tribunal nema nikakav uticaj.

Husein Ahmić, koji je preživio zločin, ispričao je svoje gorko iskustvo, dodajući da, iako je prošlo toliko vremena, slike i dalje žive.

Na konferenciji, između ostalih, učestvuju Mark Harmon, bivši tužilac Haškog tribunala, te prof. dr. Ivo Komšić, predsjednik Savjeta gradonačelnika i bivši gradonačelnik Sarajeva.

Pripadnici HVO-a ubili su 16. aprila 1993. godine 116 civila bošnjačke nacionalnosti u selu Ahmići, u blizini Viteza.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba. Haški tribunal izrekao je pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

 

Related Posts