fbpx
BiH, Vijesti

2,2 miliona evra za borbu protiv korupcije

Off 55
Foto: Dragana Divčić/BHRT

Evropska unija uložiće dodatnih 2,2 miliona evra u iduće dvije godine u Bosni i Hercegovini kako bi se ojačali kapaciteti zemlje za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, najavili su danas u Sarajevu zvaničnici delegacije EU u BiH i Francuske, države čiji će stručnjaci biti zaduženi za implementaciju projekta.

Detaljnije u prilogu reportera BHRT-a Tea Zorića.


Zamjenik šefa delegacije EU u BiH Kaldun Sino podsjetio je kako je iz fondova Unije do sada uloženo oko 15 miliona evra u projekte jačanja vladavine zakona, a dodatna 2,2 miliona namijenjena su poboljšanju efikasnosti istraga i krivičnog progona u predmetima teške korupcije i organizovanog kriminala kroz jaču saradnju unutar pravosudnog sistema.

Projekat bi trebao osigurati bolju koordinaciju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, tužilaštava, sudova, ministarstva pravosuđa i agencija za provođenje zakona.

“Ne treba EU govoriti koliko je korupcija veliki problem u BiH. Nije nikava tajna ni da je to prioritet, ne samo u BiH nego u cijeloj regiji”, kazao je zamjenik šefa delegacije EU u BiH Kaldun Sino, dodajući kako se više ne može tolerisati situacija u kojoj pripadnici organizovanih kriminalnih grupa odlično sarađuju, a u pravosuđu takve saradnje uopšte nema ili je na nezadovoljavajućem nivou.

Ključno očekivanje je da BiH dobije tužiovce koji će biti odlučni i potpuno nezavisni te biti u stanju suočiti se s organizovanim kriminalom i korupcijom.

Francuska tužiteljka koja se specijalizovala za teški kriminal Izabel Arnal kazala je kako će ona i njen tim sada direktno raditi s tužiocima i sucima u BiH s ciljem jačanja interdisciplinarnog pristupa u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije kroz cijeli pravosudni lanac.

“Želimo biti što bliže stvarnosti”, kazala je francuska tužiteljka, dodajući kako će posebna ppažnja biti posvećena načinu pljenidbe nezakonito stečene imovine, bez čega ne može biti ni učinkovitih ishoda pravosudnih postupaka.

Kao inovaciju koje bi trebao uvesti u pravosudni sistem spomenula je mogućnost uvođenja obavezne istrage po svakoj prijavi kako bi se izbjegle mogućnosti manipulacija.

Projekat će identifikovati probleme i rezultirati prijedlozima za nove načine rada, pojasnila je francuska tužiteljka, dodajući kako bi ishod toga morale biti bolje istrage koje će onda dati i bolje rezultate u sudskim postupcima.

Francuski ambasador u BiH Žilijam Ruso kazao je kako je učešće u ovom projektu dokaz nove, angažovanije politike Pariza prema regiji.

Dodao je kako je njegova zemlja definitivno pojačala zanimanje za stanje ne samo u BiH nego i za cijeli zapadni Balkan, a dokaz tome je nedavni samit regionalnih lidera održan u Berlinu po pokroviteljstvom francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže